Analizele medicale sunt ansamblul de procedee, mai mult sau mai puţin complexe, care furnizează informaţii asupra aspectului şi funcţionalităţii diferitelor organe şi compartimente ale organismului cât şi asupra gradului de sănătate şi boală ce afectează organismul în cauză.

Pentru ca analizele să reflecte cu adevărat situaţia organismului, pe lângă performanţele laboratorului, este foarte importantă şi pregătirea pacientului înaintea recoltarii.

Când ne facem analize?

De obicei, analizele se fac la solicitarea medicului de familie, a medicului specialist din ambulatoriul de specialitate sau în condiţiile spitalizării. Există şi analize profilactice care se fac la angajare sau cu ocazia examenelor medicale periodice (solicitate de instituţia pentru care ne desfaşurăm activitatea) şi analize medicale solicitate de firmele de asigurari unde avem asigurarea de viaţă. Mai există analizele pe care le facem din proprie iniţiativă, din curiozitate şi pentru a ne verifica starea de sănătate, fără a avea trimitere de la un medic sau o instituţie.

Indiferent de motivele pentru care dorim să ne facem analize, ne vom prezenta la laborator dimineaţa, preferabil între orele 7:00 – 9:00, şi nu pentru că acesta ar fi programul laboratorului, ci pentru că este perioada optimă pentru recoltarea produselor biologice din care se vor face analizele. Puţine sunt excepţiile de la această regulă, iar acestea ne vor fi indicate de medicul care ne trimite (exemplu: dozarea de cortizol de la ora 18:00). Dar să le luăm pe rând:

Pregătirea pentru recoltarea exsudatului faringian

Ideal, exsudatul faringian se recoltează dimineaţa înainte de a consuma alimente sau lichide (acestea şterg agenţii patogeni existenţi pe suprafaţa amigdalelor şi/sau mucoasei faringiene). Este important să evităm spălarea dinţilor deoarece majoritatea pastelor de dinţi conţin substanţe antibacteriene care distrug flora microbiană faringiană denaturând rezultatul exsudatului faringian (care în aceste condiţii nu va semnala prezenţa agenţilor patogeni). Dacă aceste condiţii nu pot fi respectate putem totuşi efectua recoltarea exsudatului faringian la 3-4 ore de la ultima masă sau de la ultimul periaj dentar.

Pregătirea pentru recoltarea sângelui

Recoltarea sângelui se face dimineaţa înainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci) pentru a nu denatura rezultatele unor analize cum ar fi spre exemplu: glicemia, colesterolul sau trigliceridele. Alte analize sunt influenţate indirect de alimentaţie prin creşterea turbidităţii sângelui, ceea ce va interfera cu anumite metode de determinare.

Figura 1. Eprubeta sange

Atenţie!
- există analize care necesită o perioadă mai lungă de inaniţie (chiar şi 12 ore sau mai mult) sau o perioadă variabilă de dietă. Acest lucru ne va fi comunicat de medicul trimiţător sau personalul laboratorului. E bine ca atunci când ni se recomandă anumite analize sau dorim din proprie iniţiativă să le facem, să nu uităm să întrebăm medicul trimiţător sau personalul laboratorului unde ne adresăm, despre condiţiile care trebuiesc îndeplinite înainte de recoltare.

Ex. bilanţul lipidic – pregatire pacient:

  • pacientul trebuie să respecte o dietă neschimbată timp de 3 săptămâni înainte de recoltare;
  • să aibă o greutate corporală stabilă;
  • să nu mănânce 12-14 ore înainte de recoltare (poate să bea apă şi cafea neagră fără zahăr);
  • se recomandă abstinenţă de la alcool timp 72 de ore înainte de recoltare.

- există o serie de medicamente care ne pot modifica analizele medicale. De aceea, trebuie să întrebăm medicul care ne trimite la analize dacă trebuie să întrerupem medicaţia sau dacă trebuie doar să comunicăm personalului laboratorului ce fel de tratament urmăm. Există anumite teste care se fac după administrarea unor substanţe sau medicamente cum ar fi: testul de toleranţă la glucoză (hiperglicemia provocată) care se face după administrarea de glucoză sau testele în dinamică (de stimulare sau inhibare) pentru diferiţi hormoni.

 
PROGRAM:
Luni-Vineri:
 7.30-20.00
Sambata,Duminica:
 INCHIS
imagine microscop